ANALIZE PENTRU CARENȚA DE FIER

Pentru a înţelege mai bine fatigabilitatea (oboseala cronică)şi alte simptome, medicul s-ar putea să vă ceară să faceţi o serie de analize de sânge.

Ce înseamnă asta pentru dumneavoastră?

Analizele de sânge reprezintă o procedură simplă ce implică recoltarea unei mici cantităţi de sânge, de obicei de la nivelul braţului. Medicul dumneavoastră va solicita unui laborator să analizeze această cantitate de sânge, indicând parametrii de determinat. Între altele, medicul dumneavoastră ar putea fi interesat în a răspunde la două întrebări legate de simptomele dumneavoastră:

  • Sunteţi anemic/ă?
  • Aveţi carență (deficit) de fier?

CUM CONTRIBUIE ANALIZELE  DE SÂNGE LA FORMULAREA UNUI RĂSPUNS LA ACESTE ÎNTREBĂRI?

 

Sunteţi anemic/ă?

Anemia apare atunci când în sângele dumneavoastră circulă mai puţine celule roșii sanguine sănătoase decât este normal, sau dacă nivelul de hemoglobină este sub cel normal.1 Hemoglobina transportă oxigenul din sânge de la plămâni la restul organismului. Medicul dumneavoastră poate verifica dacă sunteţi sau nu anemic cu ajutorul tabloului sanguin complet. Acesta ajută medicul în a determina numărul de celule roşii sanguine şi cantitatea de hemoglobină din sângele dumneavoastră.

De asemenea, tabloul sanguin complet va oferi medicului dumneavoastră informaţii cu privire la procentul celulelor roșii în sângele dumneavoastră (hematocrit). Dacă sunteţi anemic/ă, numărul de celule roșii sanguine (hematii), cantitatea de hemoglobină şi hematocritul vor fi scăzute. Mărimea medie a hematiilor (volumul corpuscular mediu/MCV) şi cantitatea medie de hemoglobină conţinută în hematii (hemoglobina corpusculară medie/MCH) sunt şi ele determinate din sângele analizat.2

Tabelul de mai jos arată numărul de hematii, cantitatea de hemoglobină şi nivelul hematocritului ce ar putea fi considerate “scăzute” de medicul dumneavoastră. Aceste intervale pot diferi de la un grup de persoane la altul.3

DETERMINAREA BĂRBAŢI > 15 ANI FEMEI NEÎNSĂRCINATE
> 15 ANI
FEMEI ÎNSĂRCINATE
Hemoglobina (g/dL)3 < 13 < 12 < 11
Hematocrit (L/L)3 < 0.39 < 0.36 < 0.33
Hematii (RBC)3,4 interval normal: 3.600 – 5.600 / mm³ interval normal: 4.200 – 5.800 / mm³
Volum corpuscular mediu (MCV)4 (dimensiunea medie a hematiilor,fL) < 80
Hemoglobina corpusculară medie (MCH)4 (cantitatea medie de hemoglobină din hematii,pg) < 27

*Valorile de referință şi unităţile de măsură din acest tabel sunt doar cu titlu informativ. E posibil ca medicul dumneavoastră să utilizeze alte valori de referinţă sau alte unităţi de măsură. Vorbiţi cu medicul dumneavoastră despre semnificaţia rezultatelor dumneavoastră.

Aveţi carență de fier?

Medicul dumneavoastră s-ar putea să vă verifice pentru carența (deficitul) de fier fie ca parte a unui prim set de analize de sânge, fie în cadrul unui examen de control. Mai multe rezultate ale analizelor de sânge pot ajuta medicul să înţeleagă dacă suferiţi sau nu de deficit de fier. Acestea includ:

  • TSAT, saturaţia serică* a transferinei,5 ce indică cantitatea de fier din sângele dumneavoastră, legată de o substanţă pe nume transferină
  • Feritina serică* - reflectă starea depozitelor de fier din organismul dumneavoastră6
  • Fierul seric*, cantitatea totală de fier prezent în serul din sângele dumneavoastră6
  • CTLF, capacitatea totală de legare a fierului, o măsură a cantităţii de fier transportabil în sângele dumneavoastră7

*Acolo unde este menţionat, serul este partea lichidă a sângelui rămasă după îndepărtarea celulelor.

Tabelul de mai jos arată valorile ce ar putea fi utilizate de către medicul dumneavoastră pentru a determina dacă aveţi sau nu carență de fier.

REZULTATUL DETERMINĂRII VALORI ORIENTATIVE
Feritina serică < 12 µg/L până la < 15 µg/L pentru pacienţii fără  boli inflamatorii concomitente8. În caz de prezenţă a unei boli inflamatorii, valori de 50 µg/L ( și de până la 800 µg/L – în boli cronice) se pot totuşi asocia  cu deficitul de fier8
Fier seric < 60 µg/dL4
CTLF – capacitatea totală de legare a fierului > 410 µg/dL4
TSAT – saturaţia transferinei < 20%9

*Valorile de referință şi unităţile de măsură din acest tabel  sunt doar cu titlu informativ. E posibil ca medicul dumneavoastră să utilizeze alte valori de referinţă sau alte unităţi de măsură. Vorbiţi cu medicul dumneavoatră despre semnificaţia rezultatelor dumneavoastră.

În funcţie de rezultatele testului de sânge, medicul va putea formula diagnosticul de carență (deficit) de fier sau de anemie feriprivă. El ar putea discuta cu dumneavoastră opţiunile terapeutice disponibile.

Pentru mai multe informații vă rugăm adresați-vă medicului sau farmacistului dumneavoastră