Sunt Expus La Risc?

Credeţi că sunteţi expus/ă riscului de apariţie a carenței (deficitului) de fier? Carența de fier poate afecta persoane de toate vârstele, iar anumite afecţiuni cronice şi stiluri de viaţă sporesc riscul apariţiei acestei carenţe. Printre acestea se numără bolile care pot provoca pierderi de sânge, afectează gradul de absorbţie a fierului din alimente, limitează consumul de alimente bogate în fier sau cresc necesarul de fier al organismului dumneavoastră.

Daţi clic pe iconiţele de mai jos pentru a afla mai multe informaţii despre fiecare afecţiune, modul în care vă afectează nivelul de fier, simptomele asociate şi cum vă poate ajuta medicul. Dând clic pe iconiţa aferentă bolii, veţi ajunge într-o secţiune a site-ului unde puteţi găsi informaţii detaliate pentru persoanele ce suferă de boala respectivă.

Insuficienţa Cardiacă Cronică

Insuficienţa cardiacă este cauzată de afectarea sau slăbirea inimii, care nu reuşeşte să pompeze suficient sânge în organism. În jur de 50% dintre persoanele afectate de insuficienţă cardiacă prezintă o anumită formă de deficit de fier, însoţită sau nu de anemie. În cazul insuficienţei cardiace cronice, la baza deficitului de fier stau numeroase cauze având în vedere că această boală afectează mai multe organe, inclusiv intestinele unde se absoarbe fierul ce ajunge mai apoi în sânge. Interacţiunile medicamentoase pot de asemenea modifica absorbţia fierului la nivel intestinal, în timp ce unele medicamente pot declanşa o hemoragie internă.

Boala Celiacă

Boala celiacă este o afecţiune în cadrul căreia sistemul imunitar atacă intestinele atunci când consumaţi gluten, care se găseşte în grâu, orz şi secară. Aceasta poate determina leziuni sau inflamații ale intestinelor, scăzând astfel absorbţia fierului şi a altor elemente nutritive din alimente. De asemenea, boala celiacă poate conduce la hemoragii gastrointestinale şi, implicit, la pierderea unei cantităţi importante de fier din organism. Boala celiacă creşte şi riscul instalării deficitului de fier, medicii depistând uneori deficitul de fier înaintea diagnosticării bolii celiace.

Boala Cronică de Rinichi (BCR)

Boala cronică de rinichi se manifestă prin leziuni renale sau reducerea funcţiei renale timp de minim trei luni. Indiferent dacă urmaţi sau nu un tratament de dializă, există numeroşi factori în cazul BCR care vă expun unui risc mai mare de instalare a deficitului de fier. Aproape jumătate dintre persoanele cu BCR stadiile 2-5 prezintă o anumită formă de deficit de fier. Principalele cauze includ analizele de sânge frecvente, consumul redus de alimente bogate în fier şi inflamaţia. Pe lângă aceste cauze, tratamentul cu agenţi de stimulare a eritropoiezei (ASE) şi/sau tratamentul periodic de dializă pot creşte şi mai mult riscul apariţiei deficitului de fier.

Cancer

Atât cancerul, cât şi anumite tratamente împotriva acestei boli pot determina instalarea deficitului de fier şi/sau a anemiei. Între 30% şi 45% dintre persoanele ce suferă de cancer prezintă deficit de fier. Cauzele depind de tipul de cancer. Cancerul gastrointestinal şi cel colorectal pot provoca hemoragii interne şi, implicit, pierderi de sânge, iar alte tipuri de cancer care apar sau se răspândesc la nivelul măduvei osoase pot ocupa spaţiul utilizat în mod normal pentru producerea de celule roşii sanguine sănătoase. Şi chimioterapia poate conduce la anemie prin suprimarea producţiei de celule roşii sanguine la nivelul măduvei osoase.

Boala Inflamatorie Intestinală

Boala inflamatorie intestinală (BII) reprezintă un grup de afecţiuni cronice ce se manifestă prin inflamarea anumitor porţiuni ale intestinului. Cele mai frecvente forme de BII sunt boala Crohn şi colita ulcerativă (CU). Aproximativ 76% dintre persoanele ce suferă de BII pot fi afectate de anemie feriprivă din cauza hemoragiei intestinale îndelungate, a absorbţiei reduse de fier din alimente şi a consumului scăzut de alimente bogate în fier. Pe lângă deficitul de fier, există şi alte cauze asociate BII care pot duce la anemie.

Alți factori de risc

Aici găsiţi mai multe afecţiuni asociate deficitului de fier. De exemplu, artrita reumatoidă (AR), sindromul picioarelor neliniştite (SPN) şi anumite regimuri alimentare, cum ar fi cel vegetarian sau vegan, pot creşte riscul instalării deficitului de fier. În continuare, vom prezenta mai în detaliu fiecare dintre aceşti factori.