SIMPTOME ALE FATIGABILITĂŢII


Profilul pacientei:


  • Sara, 26 de ani
  • Celibatară
  • Angajată

Privind înapoi, cred că sufăr de această afecţiune de multă vreme. În şcoală, prietenii mei învățau toată ziua, făceau sport şi ieşeau în oraş, iar a doua zi o luau de la capăt! Eu nu reuşeam să ţin pasul cu ei. Dacă ieşeam în oraş, îmi era greu să mă concentrez în timpul orelor, prin urmare căutam tot felul de scuze şi mă întâlneam cu prietenii doar la sfârşit de săptămână, când mă puteam odihni înainte să ies. Nu aveam deloc energie ca să fac sport! Am crezut că pur şi simplu am un ritm mai lent decât ceilalţi - aveam nevoie de mai mult timp pentru a-mi face temele şi nu aveam la fel de multă energie.

Apoi, m-am mutat de la părinți şi am început să lucrez. Mi-am dorit să socializez şi să-mi fac noi prieteni. Însă nu poţi folosi tot timpul scuza ‘sunt obosită’ pentru a nu te vedea cu ceilalţi. Într-un final, m-am cam izolat de lume fiindcă nu puteam conversa în timpul zilei deoarece trebuia să mă concentrez asupra sarcinilor de serviciu şi nu mai aveam energie să ies după program. Unii colegi aveau copii, dar tot reuşeau să le facă pe toate. Simţindu-mă tot timpul extenuată, mi-am pus întrebarea cum m-aş fi descurcat dacă aş fi avut copii. Mă întristam gândindu-mă la viitorul meu. Viaţa trecea pe lângă mine, iar eu nu făceam altceva decât să merg la serviciu, fără a mă bucura de viaţă.

În cele din urmă, un prieten mi-a sugerat să merg la doctor, pentru că nu era normal să mă simt în permanenţă atât de deprimată. Am tot amânat; ce putea face medicul în legătură cu starea mea de oboseală? Însă am mers într-un final la medic, care a abordat problema cât se poate de serios. I-am spus că eram deprimată, extenuată şi ameţită. După câteva întrebări, doctorul mi-a spus că s-ar putea să sufăr de fatigabilitate, posibil din cauza unui deficit de fier. Am făcut analize de sânge, iar rezultatul a arătat că avea dreptate. Fac tratament de ceva timp şi nu-mi vine să cred cât de bine mă simt! Sunt mai optimistă în ceea ce priveşte viitorul şi îmi pot chiar închipui că voi avea copii într-o zi.