SARCINA ŞI NAŞTEREA

Descoperirea faptului că sunteți însărcinată este însoţită de o avalanşă de griji şi încântare. Dintr-o dată, mintea dumneavoastră încearcă să refacă filmul ultimelor săptămâni – am băut un pahar de vin, oare va afecta bebeluşul? Tot ce ingeraţi şi ajunge în corpul dumneavoastră e dintr-o dată mult mai important – şi asta pe bună dreptate.

În timp ce eliminaţi elementele potenţial dăunătoare din alimentaţie, nu trebuie să uitaţi să adăugaţi alimentele de care aveţi mai multă nevoie acum. Nu puteţi începe să mâncaţi cât pentru doi, dar va trebui să creşteţi aportul anumitor elemente nutritive precum fierul, pentru a păstra atât sănătatea dumneavoastră, cât şi pe cea a bebeluşului.

DE CE AM NEVOIE DE MAI MULT FIER ACUM?


Fierul este necesar pentru ca organismul dumneavoastră să funcţioneze corespunzător zi de zi. Acum e important nu doar pentru dumneavoastră, ci şi pentru evoluţia sănătoasă a sarcinii, şi pentru bebeluşul în dezvoltare. 1

Pentru a susţine creşterea fătului, corpul dumneavoastră trece printr-o serie de schimbări. Pe lângă greaţă şi vergeturi simţiţi o strălucire interioară specială şi observaţi că părul vi se îndeseşte minunat – sunt toate efecte secundare ale fascinantelor schimbări din interiorul organismului.

Fierul nu este important doar pentru modificările apărute în organismul dumneavoastră, ci şi pentru creşterea bebeluşului. În ultimul trimestru de sarcină, bebelușul stochează 80 % din fierul de care are nevoie pentru creşterea de mai târziu, din primele şase luni de viaţă. 2

Aflați mai multe

CUM ŞTIU DACĂ AM LIPSĂ DE FIER?


Dacă nivelul fierului din organismul dumneavoastră scade foarte mult, poate apărea anemia feriprivă. Asta se întâmplă atunci când nu mai dispuneţi de suficient fier pentru sinteza de celule roșii sanguine funcţionale care să transporte cantităţile obişnuite de oxigen spre ţesuturi.

Anemia feriprivă poate afecta sarcina şi creşterea copilului dumneavoastră,3 dar testele de decelare a anemiei sunt de regulă efectuate de rutină în timpul sarcinii.

Semnele unor niveluri scăzute de fier şi/sau ale anemiei feriprive includ senzaţia de apatie şi sfârşeală, paloarea şi lipsa de aer. Puteţi verifica şi alte semne ale deficitului de fier utilizând Lista Simptomelor. Poftele neobişnuite fac obiectul multor glume legate de sarcină – "atacul" la cutia de îngheţată în toiul nopţii sau apetitul nelimitat pentru castraveţi muraţi. Dar anemia feriprivă poate provoca şi ea apariţia unor pofte ciudate, cum ar fi pofta de gheaţă sau chiar de pământ. Dacă simţiţi că poftele pe care le aveţi sunt tot mai neobişnuite, ori credeţi că prezentaţi orice alt semn al deficitului de fier cum ar fi senzaţia de leşin sau oboseala marcată,4 consultaţi-vă medicul; el va fi în măsură să identifice cauza cea mai probabilă a simptomelor dumneavoastră.

S-AR PUTEA SĂ AM FIERUL SCĂZUT. CE-I DE FĂCUT?


Cu toate că medicul va verifica prezenţa semnelor de anemie feriprivă, s-ar putea să aveţi nivelul de fier scăzut chiar şi în lipsa anemiei manifeste. Şi această stare vă poate afecta sarcina 5 aşa că e important să cunoaşteţi semnele carenței de fier şi să creşteţi cantitatea de fier obţinută din alimentaţie.

Dacă vă îngrijorează posibilitatea prezenţei carenței de fier, nu ezitaţi să programaţi o vizită suplimentară la medicul dumneavoastră. El va putea determina nivelul depozitelor de fier din organismul dumneavoastră şi vă va putea sfătui în consecinţă.

Dacă vă simţiţi obosită peste măsură – un semn al anemiei feriprive4 – utilizaţi Chestionarul privind Oboseala, pentru a vă evalua gradul de fatigabilitate înainte de vizita la doctor. Folosiţi rezultatele Chestionarului privind Oboseala pentru a explica medicului dumneavoastră în ce mod vă afectează oboseala viaţa cotidiană.

Reţineţi: cantitatea de fier de care aveţi nevoie se schimbă de la un trimestru la altul de sarcină, aşadar asiguraţi-vă că medicul dumneavoastră urmăreşte acest parametru pe întreaga durată a sarcinii.

NAŞTEREA ŞI PRIMELE ZILE


Odată cu trecerea primelor emoţii legate de apariţia sarcinii şi pe măsură ce burtica creşte, mintea dumneavoastră se orientează spre momentul naşterii. Indiferent de cât de lin decurge, este inevitabil ca la naşterea bebeluşului să nu se piardă o anumită cantitate de sânge. Cu toate că pierderile severe de sânge sunt rare (la 5-6 % din femei) 6 şi sunt tratate la spital, anemia după naştere este frecventă. 7

Dacă sunteţi anemică în primele zile petrecute acasă cu bebeluşul nou-născut, aveţi şanse crescute să suferiţi de depresia postnatală,8 în timp ce anemia feriprivă reduce calitatea laptelui matern9 şi are impact negativ asupra abilităţii dumneavoastră de îngrijire a nou-născutului.6

Aflați mai multe

DIFERENŢA DINTRE FATIGABILITATE ŞI OBOSEALA COTIDIANĂ


Poate consideraţi că oboseala face parte din sarcină şi maternitate şi este normal să vă simţiţi uneori extrem de obosită. Dar fatigabilitatea e diferită. Este o senzaţie de epuizare fizică şi mentală,10 zilnică, ce se asociază cu deficitul de fier şi anemia feriprivă. 4

Aflați mai multe

Pentru mai multe informații vă rugăm adresați-vă medicului sau farmacistului dumneavoastră.