SARCINA


Profilul pacientei:


  • Raluca, 27 de ani
  • Căsătorită
  • Însărcinată în 30 de săptămâni
  • Angajată cu normă întreagă

M-am bucurat foarte tare când am aflat că sunt însărcinată. Am cumpărat toate cărţile disponibile şi am luat periodic suplimentele indicate de medic pentru sarcină. Apoi, a apărut starea de greaţă şi am început să mă simt foarte rău. La serviciu, am încercat să mă prefac că e totul în regulă, ceea ce m-a epuizat şi mai mult. Cu ocazia primei vizite medicale, medicul mi-a recomandat analize de sânge pentru a verifica nivelul hemoglobinei în vederea depistării unei eventuale anemii şi pentru a afla starea copilului. Deşi analizele nu au semnalat o anemie, mi s-a spus că parametrii sunt la limită şi că ar trebui să încerc să am un aport mai mare de fier din alimentaţie. După câteva săptămâni, a dispărut senzaţia de greaţă şi am început să mă simt chiar bine, putându-mă bucura de sarcină.

Simţindu-mă bine şi fiind ocupată cu pregătirile legate de copil, nu am luat în permanenţă suplimentele prescrise, crezând că nu e aşa de important. După un timp, am început să mă simt din ce în ce mai obosită. Am pus totul pe seama sarcinii şi am încercat să mă odihnesc cât mai mult, dar niciodată nu era suficient. Îmi venea tot mai greu să mă concentrez la serviciu şi, cum cei din jur glumeau pe seama aşa-numitului „creier de gravidă”, am crezut că e un lucru absolut normal în timpul sarcinii. Pentru a rămâne stăpână pe situaţie, am încercat să mă organizez mai bine şi să fac multe liste. Aş fi vrut să mă văd cu prietenii cât mai des înainte de naşterea copilului, însă, după serviciu, nu îmi venea să fac altceva decât să merg acasă să mă odihnesc.

La următoarea vizită medicală, am menţionat faptul că mă simţeam obosită, iar medicul a verificat din nou nivelul hemoglobinei. De data asta a rezultat că sunt anemică, lucru des întâlnit, se pare, în timpul sarcinii. Deoarece anemia s-a instalat cel mai probabil din cauza lipsei de fier, urmez în prezent un tratament împotriva anemiei feriprive. Tratamentul m-a ajutat foarte mult, iar acum dau mai mult randament la serviciu; nu mă mai simt atât de extenuată tot timpul. Mă pot bucura din nou de viitoarea venire pe lume a bebeluşului şi am suficientă energie ca să pregătesc tot ce va avea el nevoie.