POST-PARTUM – NAŞTEREA


Profilul pacientei:


  • Sara, 31 de ani
  • Primul copil
  • Operație cezariană de urgenţă

Am avut o sarcină uşoară, fără complicaţii. M-am simţit minunat, iar cei din jur îmi spuneau că sunt radioasă. Deşi m-am simţit obosită uneori, am reuşit să rămân activă până am născut. Medicul mi-a verificat nivelul hemoglobinei, care a scăzut încă din primul trimestru al sarcinii, fără a provoca însă o anemie. Totul a decurs atât de bine încât am fost sigură că va fi la fel şi în momentul naşterii. Însă nu poţi şti niciodată ce se va întâmpla. Nu am dorit să nasc prin cezariană, dar la urma urmei trebuie să alegi în funcţie de situaţie, iar în cazul meu lucrurile nu au depins de mine.

Având în vedere că m-am simţit bine în timpul sarcinii, am crezut că îmi voi reveni repede după naştere şi că mă voi simți bine din nou. Însă eram în permanenţă extenuată şi irascibilă. De copil s-a ocupat cât a putut soţul meu, pentru ca eu să mă pot odihni, dar nu dormeam niciodată suficient. La cursurile prenatale ne-au vorbit despre depresia postnatală, prin urmare am presupus că ăsta era motivul pentru care mă simţeam aşa şi că îmi va trece. Se schimbă atât de multe lucruri odată cu venirea pe lume a unui copil şi aveam impresia că se învârte totul cu mine. Nu reuşeam să mă concentrez şi eram copleşită de faptul că trebuia să alăptez foarte des, dar şi de lipsa de somn. Nu ştiam cum voi face faţă situaţiei pe termen lung; parcă nu mai eram eu.

Am discutat cu medicul despre starea mea, iar aceasta mi-a spus că e posibil să fiu anemică din cauza cantităţii mari de sânge pierdut în timpul travaliului şi a operaţiei de cezariană. Mi-a verificat nivelul hemoglobinei şi cel al fierului, iar acum fac tratament împotriva anemiei feriprive. Am de asemenea grijă ce mănânc, astfel încât să consum multe alimente nutritive, bogate în fier. Simt cum se ridică ceaţa care m-a învăluit şi mă pot bucura de timpul petrecut cu minunatul meu copil.