POST-PARTUM – ALĂPTAREA


Profilul pacientei:


  • Claudia, 33 de ani
  • Al doilea copil
  • Căsătorită

A doua oară este mult mai greu. Sarcina a decurs normal, însă mi s-a părut extenuant să ţin pasul cu un copil mic, însărcinată fiind. Am avut o uşoară anemie încă din primul trimestru şi am luat suplimente când am putut. Am crezut că, odată cu naşterea copilului, voi avea din nou energie, în ciuda lipsei de somn.  

Pe primul nostru copil l-am alăptat până la vârsta de 6 luni şi, deşi a fost mai greu la început, a decurs totul bine. Prin urmare, am crezut că se va întâmpla la fel şi cu al doilea copil – având deja experienţă, ar fi trebuit să fie mai uşor. Întoarsă acasă din spital, a persistat starea de apatie. Mi-am adus aminte că nu fusese chiar aşa după prima naştere, dar am pus totul pe seama faptului că nu mă odihneam suficient. La început, nu am avut probleme cu lactaţia, însă cu timpul copilul a cerut să fie alăptat tot mai des şi am simţit că nu am suficient lapte. Mă simţeam atât de singură, ca şi cum aş fi fost prizonieră într-un corp străin. Mă enervam pe celălalt copil şi mă certam cu soţul meu fără niciun motiv. Într-o noapte, am cedat şi i-am cerut soţului meu să hrănească bebeluşul cu biberonul pentru ca eu să mă pot odihni. Mi-am dorit din tot sufletul să alăptez cât mai mult, dar pur şi simplu nu am mai avut forţa necesară - nu îmi doream altceva decât să dorm.  

Am continuat să alăptez, recurgând la biberon în momentele în care eram depăşită de situaţie (mai ales după ce soţul meu a reluat serviciul). Am discutat cu medicul meu despre cele mai potrivite alternative pentru copilul meu în cazul în care nu mai reuşeam să alăptez. Mi-a sugerat să fac nişte analize de sânge pentru depistarea anemiei şi verificarea nivelului fierului. Rezultatele au semnalat o anemie feriprivă care era de fapt cauza stării mele de oboseală, afectându-mi şi lactaţia. Acum fac tratament şi am început să mă simt mai bine. Am de asemenea suficientă energie ca să continui să alăptez. Mă bucur că i-am spus medicului cum mă simt şi că am început tratamentul. Mulțumită acestuia am putut să alăptez până la vârsta de 6 luni.