OPŢIUNI TERAPEUTICE ÎN CAZUL DEFICITULUI DE FIER ASOCIAT bolii inflamatorii intestinale (BII)

Odată ce medicul dumneavoastră a constatat simptomele manifestate şi a verificat rezultatul analizelor de sânge, va putea confirma prezenţa deficitului de fier sau a anemiei feriprive şi vă va putea recomanda tratamentul cel mai potrivit.

Una dintre opţiunile terapeutice ar fi creşterea aportului de fier în alimentaţia dumneavoastră prin consumarea mai multor alimente bogate în fier, precum carne roşie, ficat, cereale îmbogăţite cu fier şi verdeţuri.1 Când vă ocupaţi de planificarea meselor, următorul ghid vă poate ajuta să alegeţi alimente bogate în fier. Consultaţi medicul în cazul în care intenţionaţi să vă schimbaţi regimul alimentar pentru a afla dacă anumite alimente bogate în fier pot agrava simptomele BII. De exemplu, ar fi indicat să evitaţi unele leguminoase şi alimente bogate în fibre, precum broccoli, în timpul unui puseu al BII. În schimb, în perioadele de remisie a BII veţi putea consuma multe alimente bogate în fier astfel încât să vă menţineţi constant nivelul rezervelor de fier.

Deşi sursele alimentare vă pot ajuta să vă menţineţi fierul la nivelul indicat, dacă sunteţi anemic/ă va trebui să beneficiaţi de o doză suplimentară de fier. Medicul dumneavoastră vă poate mări doza de fier prin:

  • Medicamente orale cu fier, disponibile cu sau fără reţetă2
  • Fier administrat intravenos, metodă prin care fierul ajunge prin venă direct în sânge, de exemplu pe calea unei perfuzii sau injecţii 2
  • Transfuzie de sânge în cazul în care concentraţia de fier este extrem de scăzută. 3

Unele tratamente sunt mai potrivite decât altele în cazul dumneavoastră, în funcţie de gradul deficitului de fier, de stadiul BII şi de medicamentele administrate în momentul respectiv. Medicul dumneavoastră vă va prezenta opţiunile terapeutice disponibile şi vă va recomanda tratamentul cel mai potrivit în cazul afecţiunii dumneavoastră. 

S-ar putea să vă simţiţi mai bine după o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp, în funcţie de tratament. Cel mai indicat este să aflaţi de la medicul dumneavoastră după cât timp vă puteţi aştepta la o ameliorare.4 Dacă aveţi probleme cu tratamentul şi apar efecte secundare sau observaţi că simptomele nu se ameliorează, consultaţi din nou medicul.

Pentru mai multe informații vă rugăm adresați-vă medicului sau farmacistului dumneavoastră.