NAŞTEREA ŞI PRIMELE ZILE

Aţi reuşit să dați viață unei noi ființe şi aţi trecut prin cea mai grea încercare a vieţii dumneavoastră.

Naşterea unui copil poate fi o experienţă minunată sau una traumatizantă. Veţi simţi poate nevoia să o ştergeţi din memorie, concentrându-vă întreaga atenţie asupra minunatului dumneavoastră bebeluş. Însă corpul dumneavoastră se resimte după o astfel de experienţă şi poate avea nevoie de ajutor pentru a se reface şi a reveni la forma maximă. Chiar şi după o naştere normală, e posibil ca nivelul de fier să vă scadă şi să deveniţi anemică, o afecţiune cunoscută sub numele de anemie feriprivă.

După naştere, pe măsură ce corpul dumneavoastră revine la normal, se modifică şi necesarul de fier. Cu alte cuvinte, este posibil să vi se spună că aveţi deficit de fier chiar dacă rezultatul analizelor este mai bun decât în perioada de sarcină. În cazul în care aveţi întrebări, ar trebui să le adresaţi medicului dumneavoastră.

SUNT EXPUSĂ RISCULUI DE ANEMIE?


Anemia feriprivă este foarte frecventă după naştere. 1 Aproape un sfert dintre femei se confruntă cu această afecţiune la o săptămână după o naştere normală.2

Dacă aţi suferit de anemie feriprivă în timpul sarcinii, cel mai probabil că nivelul dumneavoastră de fier să fie scăzut şi după naştere. 2,3 Următoarele situaţii pot favoriza instalarea anemiei feriprive după naştere:

 • Dacă aveţi mai mulţi copii 4
 • Dacă aţi trecut printr-o operaţie de cezariană (fie la alegerea dumneavoastră, fie în urma unei intervenţii de urgenţă) 3
 • Dacă aţi născut printr-o intervenţie cu forceps sau vacuum 3
 • Dacă aţi pierdut mult sânge în timpul travaliului sau imediat după naştere 2
 • În cazul în care copilul s-a născut prematur sau mult după termen 3
 • Dacă aţi avut o sarcină gemelară (sau multiplă!) 2
 • Dacă aţi fost supraponderală sau obeză înainte de sarcină 5
 • Dacă sunteţi vegetariană sau vegană 6

CARE SUNT SEMNELE AFECŢIUNII?


În cazul în care consideraţi că sunteţi expusă riscului de deficit de fier, puteţi afla mai multe despre simptome în Lista simptomelor , însă este important să discutaţi şi cu medicul dumneavoastră.

DE CE ESTE ÎN CONTINUARE IMPORTANT FIERUL?


Refacerea de după sarcină şi îngrijirea unui nou-născut reprezintă adevărate provocări, indiferent de cât de minunat este copilul dumneavoastră. Puteţi uita cu uşurinţă, mai ales în primele zile /luni, cât de important e să aveţi grijă de dumneavoastră.

Pentru a face faţă unui nou-născut, organismul dumneavoastră are nevoie de ajutor, inclusiv de fier. Fierul este important pentru corpul dumneavoastră pe parcursul întregii vieţi, însă instalarea anemiei sau prezența unei concentraţii reduse a fierului după naştere poate avea anumite consecinţe:

 • Creşterea riscului de apariţie a depresiei postnatale 7
 • Reducerea capacităţii de combatere a infecţiilor 2
 • Stres şi anxietate 8
 • Fatigabilitate 9 şi epuizare
 • Lactaţie insuficientă 10
 • Reducerea calităţii laptelui matern 11

Este epuizant să faci faţă oricăruia dintre efectele de mai sus, îngrijirea copilului devenind o sarcina şi mai dificilă în acest caz. 2 Un nivel redus al fierului poate afecta şi relaţia afectivă pe care o aveţi cu copilul dumneavoastră 2

Mai multe informaţii:

CE POT FACE?


Dacă suspectaţi că sunteţi anemică din cauza unui nivel scăzut de fier, primul lucru pe care trebuie să îl faceţi este să vă adresaţi medicului şi să faceţi analize pentru evaluarea nivelului de fier. Nu uitaţi să menţionaţi orice dificultăţi apărute în timpul naşterii şi cantitatea de sânge pe care aţi pierdut-o după ce aţi revenit acasă. Pierderile de sânge sunt normale în etapa de contractare a uterului, însă fiţi atentă la cât de abundentă şi de îndelungată este sângerarea. Dacă vă simţiţi extrem de neliniştită, extenuată sau nu reuşiţi să aveţi grijă de copil, nu vă fie teamă să vorbiţi despre aceste stări.

Cu cât deficitul de fier este diagnosticat mai repede, cu atât poate fi tratat mai rapid. Dacă vi s-au prescris tablete cu fier în timpul sarcinii, însă aţi avut dificultăţi în administrarea lor din cauza efectelor secundare, nu uitaţi să menţionaţi acest lucru medicului dumneavoastră.

De asemenea, puteţi include mai mult fier în alimentaţia dumneavoastră. Medicul vă va ajuta în acest sens, dar puteţi afla mai multe şi din secţiunea noastră Alegeţi-vă atent alimentele.

Aveţi grijă de dumneavoastră şi bucuraţi-vă de momentele preţioase petrecute alături de bebeluşul dumneavoastră.

Pentru mai multe informații vă rugăm adresați-vă medicului sau farmacistului dumneavoastră.