MENSTRUAŢIA

După şocul iniţial al debutului menstruaţiei, aceasta devine, treptat, parte a vieţii. Cu timpul, învăţaţi să recunoaşteţi debutul plin de răsturnări emoţionale, vă faceţi un stoc de antialgice pentru a face faţă crampelor şi vă asiguraţi că sunteţi pregătită cu suficiente tampoane în poşetă. Totuşi, pe lângă rezolvarea aspectelor practice ale menstruației, realizaţi că mai există şi o povară importantă a acesteia asupra organismului dumneavoastră.

Pe durata menstruației pierdeţi sânge ce conţine fier. Asta înseamnă că femeile au nevoie de fier alimentar de două ori mai mult decât bărbaţii.1

Dacă cantitatea de fier din alimentaţia dumneavoastră nu e suficientă pentru a compensa cantitatea de fier pierdută la menstruație, s-ar putea instala deficitul de fier. La rândul său, deficitul de fier poate duce la afecţiunea numită anemie feriprivă, în care numărul celulelor roșii sănătoase din sângele dumneavoastră e scăzut.2 Deficitul de fier şi/sau anemia feriprivă vă pot face să vă simţiţi epuizată, să aveţi dificultăţi de concentrare şi să puteţi face faţă mai greu infecţiilor3.4

SÂNGERAREA MENSTRUALĂ ABUNDENTĂ (MENORAGIA)


Cauza cea mai comună a anemiei feriprive în ţările dezvoltate o reprezintă menstruația deosebit de abundentă, cunoscută ca sângerare menstruală severă sau menoragie. Aproape o treime dintre femeile de vârstă reproductivă suferă de menoragie, ceea ce afectează calitatea vieţii lor.5 Dar cum puteţi şti dacă menstruația dumneavoastră este în mod special abundentă?

În mod obişnuit, medicul va pune diagnosticul de menoragie atunci când femeia pierde mai mult de 80 ml de sânge în cursul unei menstruații. Această cantitate e evident greu de măsurat, de aceea medicii se orientează după alte semne ale menoragiei pentru a pune diagnosticul. Conform ghidurilor medicale din Marea Britanie, o femeie suferă de menoragie dacă pierderea de sânge este atât de importantă încât să-i afecteze calitatea vieţii.6 Secţiunea „Este menstruația mea neobişnuit de abundentă?” de mai jos vă poate ajuta să înţelegeţi dacă suferiţi sau nu de menoragie. Poate că aţi fost deja diagnosticată cu menoragie şi primiţi tratament. Dacă în ciuda tratamentului sunteţi în continuare extrem de obosită, s-ar putea să aveţi dificultăţi în a recupera fierul pierdut lună de lună. Citiţi care sunt semnele deficitului de fier din secţiunea de mai jos şi consultaţi-vă medicul în vederea verificării nivelului de fier.

ESTE MENSTRUAŢIA MEA NEOBIŞNUIT DE ABUNDENTĂ?


Poate fi dificil să vă daţi seama dacă menstruația dumneavoastră este mai severă sau mai abundentă decât cea a prietenelor, după cum e dificil şi să-i explicaţi doctorului impactul pe care aceasta îl are asupra vieţii dumneavoastră. Întrebările de mai jos vă vor ajuta să apreciaţi cât de abundente sunt menstruațiile pe care le aveţi, şi vor fi punctul de plecare pentru conversaţia ce o puteți avea cu medicul dumneavoastră.

  • Trebuie să folosiţi protecţie dublă (tampoane şi absorbante) în timpul ciclului?
  • Se întâmplă uneori să vă pătaţi îmbrăcămintea sau lenjeria de pat?
  • Trebuie să vă schimbaţi tamponul/absorbantul odată la două ore sau chiar mai des?
  • Se întâmplă să aveți cheaguri de sânge mari (cu diametru de peste 2-3 centimetri)?

Dacă aţi răspuns afirmativ la două sau mai multe întrebări, s-ar putea să aveţi menoragie. Vorbiţi cu medicul dumneavoastră pentru a primi un tratament care ameliorează aceste simptome. Dacă pierdeţi mult sânge în timpul menstruației riscaţi să aveţi nivelul de fier scăzut, stare cunoscută ca deficit de fier. Verificaţi semnele de mai jos şi discutaţi-le şi pe acestea cu medicul dumneavoastră.

Chiar dacă nu credeţi că aveţi sângerări menstruale severe, puteţi totuşi avea dificultăţi în recuperarea fierului pierdut în timpul menstruației. Deficitul de fier este frecvent la femei şi poate afecta starea generală de sănătate. Conform unui studiu, 19% din studente prezintă deficit de fier7 Dacă credeţi că aţi putea avea fierul scăzut, semnele deficitului de fier din secţiunea de mai jos vă pot ajuta să identificaţi unele din simptomele sale.

SEMNELE CARENȚEI DE FIER


Oboseala pare a fi o consecinţă firească a menstruației, dar dacă epuizarea este extremă şi nu vă reveniţi, în general, între menstruații, fatigabilitatea şi epuizarea s-ar putea datora carenței de fier.3 Folosiţi Chestionarul privind fatigabilitatea pentru a vă autoevalua nivelul de oboseală, şi folosiţi rezultatele chestionarului ca ajutor pentru a-i explica medicului dumneavoastră cum vă afectează oboseala viaţa. Alte semne ale carenței de fier şi/sau anemiei feriprive includ paloarea8 şi scăderea uşoară a capacităţii de concentrare.3 Pentru a afla mai multe despre semnele şi simptomele carenței de fier, consultaţi Lista Simptomelor .

S-AR PUTEA SĂ AM CARENȚĂ DE FIER. CE SĂ FAC?


Menstruația devine o parte atât de obişnuită a vieţii dumneavoastră, încât nu consideraţi că ar trebui să vorbiţi despre ea cu medicul dumneavoastră. Poate consideraţi că, chiar dacă e foarte abundentă, nu aveţi decât să o suportaţi şi să mergeţi mai departe. Dar dacă menstruația vă afectează viaţa de zi de zi, indiferent că e abundentă sau nu, trebuie să cereţi sfatul specialistului.

Doctorul s-ar putea să vă solicite efectuarea unui test de sânge, iar acest ghid vă poate ajuta să înţelegeţi rezultatele lui. O dietă sănătoasă, echilibrată poate de asemenea contribui la păstrarea rezervelor de fier la un nivel optim.

Nu uitaţi, menstruația este doar o parte a vieţii, nu esenţa ei.

Pentru mai multe informații vă rugăm adresați-vă medicului sau farmacistului dumneavoastră.