MENORAGIA

Profilul pacientei:


  • Emilia, 32 de ani
  • Căsătorită
  • Angajată

În facultate, ameţeam când mă ridicam în picioare prea brusc. Mama mea mi-a dat nişte suplimente şi chiar am crezut că acestea mă vor ajuta şi că ameţeala se datora faptului că îmi petreceam mult timp învățând şi ieşind cu prietenii. Câţiva ani mai târziu, după ce am fost promovată într-o nouă funcţie la serviciu, starea de ameţeală s-a înrăutăţit.

Uneori trebuia să mă aşez ca să nu leşin. Aveam şi dureri de cap şi mă simţeam tot timpul extrem de obosită, prea obosită ca să ies cu prietenii. Logodnicul meu mi-a spus că sunt mai irascibilă decât de obicei. Noile responsabilităţi mă ţin multe ore la serviciu şi nu prea reuşesc să dorm din cauza anxietăţii. Prin urmare, am pus simptomele respective pe seama vieţii agitate pe care o trăiesc.

Nu mi-am dat seama că menstruația mea era anormală până nu am vorbit cu o prietenă apropiată despre starea mea de oboseală. Aceasta a fost surprinsă să afle cât de mult ţine menstruația mea şi că trebuie să mă trezesc noaptea să îmi schimb absorbantul. Am constatat că mă simţeam cel mai obosită şi mai ameţită în perioada menstruației şi, prin urmare, am început să suspectez că aceasta era cauza stării mele.

Cel mai mult mă supăra senzaţia de oboseală. Totul părea învăluit într-o ceaţă, nu mă puteam concentra şi, uneori, îmi era foarte greu să rămân trează, chiar şi la serviciu. Dacă mă odihneam în weekend, mă simţeam ceva mai bine, dar nici măcar odihna prelungită nu m-a ajutat să scap de acea stare. Iubesc fotografia şi, când ieşeam să fac poze sau să vizitez o expoziţie, mă simţeam mai puţin stresată, dar apoi eram prea obosită ca să mai fac altceva în seara respectivă.

Odată cu apropierea nunţii, mi-am dat seama că nu mai puteam continua această luptă zi de zi, aşadar am mers la medic. Acesta mi-a spus că probabil pierd prea mult fier în timpul menstruației, ceea ce îmi provoca acea stare de epuizare. Am făcut analize de sânge pentru depistarea anemiei şi verificarea nivelului fierului, iar rezultatul a arătat că sufăr de anemie feriprivă din cauza sângerării abundente. Medicul mi-a dat tratament şi deja mă simt mai bine. Sper că de acum încolo voi avea energia necesară ca să fac tot ce îmi doresc şi să mă bucur cu adevărat de nuntă şi de timpul petrecut cu proaspătul meu soţ!