MATERNITATEA

Odată ce depășiți starea inițială de confuzie și intrați în rolul de mamă, trebuie să acordați importanță necesarului de fier al copilului dumneavoastră. Deși este esențial să vă mențineți propriul nivel al fierului în parametri normali, sunteți responsabilă și de asigurarea cantității de fier de care are nevoie copilul pentru a fi în formă maximă.

FIERUL ȘI COPILUL DUMNEAVOASTRĂ


Pe măsură ce crește, necesarul de fier al copilului dumneavoastră se modifică1. În ultimul trimestru de sarcină, bebelușul a înmagazinat o cantitate semnificativă de fier. După naștere, fierul respectiv îl ajută să continue să crească în primele 4-6 luni de viață.2 La vârsta de aproximativ 6 luni, bebelușul trebuie să înceapă să asimileze fier din alimente.

Fierul este important pentru copilul dumneavoastră pentru că favorizează creșterea rapidă și dezvoltarea sa cerebrală.3 Aceasta îl va ajuta pe copil să învețe si să vă suprindă cu noi deprinderi, precum zâmbitul și rostogolitul.

AFLAŢI MAI MULTE

HRĂNIREA ȘI ÎNȚĂRCAREA


În timpul sarcinii a trebuit să îi asigurați copilului dumneavoastră fierul de care avea nevoie, iar pe măsură ce copilul continuă să se dezvolte, crește și necesarul său de fier. După aproximativ 6 luni, este important ca bebelușul să asimileze fier din alimente pentru a continua să se dezvolte într-un mod sănătos.2

Dacă alăptați, trebuie să vă asigurați că absorbiți suficient fier pentru a avea un lapte de calitate4 și pentru a evita fatigabilitatea. Fatigabilitatea reprezintă o stare de oboseală mai accentuată decât oboseala normală datorată îngrijirii nou-născutului. Fatigabilitatea poate reduce nivelul lactației.5 Asigurați-vă că asimilați suficient fier astfel încăt să vă puteți alăpta copilul atât cât doriți.6

AFLAŢI MAI MULTE

PRIMII ANI


Chiar dacă schimbările nu sunt la fel de vizibile ca în primul an de viață, copilul dumneavoastră continua să crească și să învețe într-un ritm impresionant. Anemia este foarte frecventă în rândul copiilor preșcolari,7 putând fi cauzată de deficitul de fier provocat de ritmul rapid de creștere și de o alimentație caracterizată printr-un aport insuficient de fier.8 Cantitatea de fier de care are nevoie copilul dumneavoastră se modifică odată cu trecerea timpului:

VARSTĂ NECESARUL ZILNIC DE FIER
1-3 ani 7 mg 1
4-8 ani 10 mg 9
9-13 ani 8 mg 9

Fierul este de asemenea necesar pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos10, find important ca, atunci când începe grădinița sau școala, copilul dumneavoastră să poată combate cât mai mulți microbi. Pentru a afla cum puteți crește aportul de fier in alimentația copilului dumneavoastră, consultați secțiunea noastră. "Alegeţi-vă alimentele cu atenție" Dacă suspectați că nivelul de fier al copilului dumneavoastră este scăzut, ar trebui să vă adresați medicului.

TIMPUL ZBOARĂ


Copilul dumneavoastră s-a transformat, parcă într-o clipită, dintr-un pici simpatic într-un adolescent plin de hormoni. Trecerile de la o stare la alta se datorează schimbărilor rapide ce apar la nivelul organismului său. Perioada adolescenței prezintă numeroase provocări cărora copilul dumneavoastră le poate face față cu succes dacă are un nivel optim al fierului. Perioadele de creștere, practicarea sportului, declanșarea menstruației și preluarea controlului asupra propriei alimentații (trecerea la regim vegetarian /dietă) cresc riscul scăderii concentrației de fier și al instalării anemiei feriprive.

AFLAŢI MAI MULTE