Listă de simptome

The Iron Deficiency Symptom Browser

Unghiile friabile sau în formă de lingură

Unghiile friabile se îndoaie şi se rup uşor. Expunerea îndelungă a mâinilor la apă, sau utilizarea anumitor lacuri de unghii pot face unghiile friabile, dar unghiile friabile pot fi de asemenea un semn al carenței de fier14. Un alt semn al deficitului de fier e reprezentat de “unghiile în formă de lingură”. Acestea sunt adâncite în centru şi ridicate la margini, sugerând conturul rotunjit al unei linguri15.

DA NU

Intoleranță la frig

Dacă vi se face frig prea uşor, sau aveţi în mod regulat mâinile şi/sau picioarele reci, chiar dacă temperatura ambientală nu e scăzută, s-ar putea să nu aveţi suficient oxigen sanguin distribuit la nivelul mâinilor şi/sau picioarelor, ceea ce ar putea fi consecinţa carenței de fier 7.

DA NU

Leziuni și ulcere bucale

Carența de fier poate cauza, de asemenea, apariţia unor leziuni (crăpături) ale pielii, dureroase, roşiatice, scuamoase, într-unul sau în ambele colţuri ale gurii6. Senzaţia e chiar mai neplăcută decât atunci când buzele se crapă de la frig. Ulcerele bucale sunt porțiuni dureroase de culoare albă pe peretele intern al gurii. Există multe cauze ce pot produce ulcerele bucale, inclusiv muşcături ale mucoasei bucale, stresul şi senzația de dărâmare fizică, dar una dintre cauze poate fi şi deficitul de fier.

DA NU

Pofta de a consuma lucruri necomestibile

Dorinţa imperioasă de a consuma, din când în când, anumite alimente, este normală, în special în cursul sarcinii. Dacă însă simţiţi nevoia de a ingera lucruri necomestibile precum lut, pământ, cenuşă sau amidon, acest lucru s-ar putea să fie un semn al deficitului de fier. Această tulburare alimentară se mai numeşte şi “pica”8,9. Dacă mâncați gheaţă în mod regulat este recomandabil să consultaţi medicul dentist, deoarece mestecatul gheţii poate dăuna dinţilor.

DA NU

Ameţeli, iritabilitate şi pierderea capacităţii de concentrare

Senzaţia de iritabilitate20,21,22, ameţeală12,18,19 sau pierderea rapidă a capacităţii de concentrare22,23,24 se pot datora deficitului de fier. Fierul ajută sângele să distribuie oxigenul în ţesuturile organismului, iar iritabilitatea şi ameţelile pot fi semnul unei cantităţi insuficiente de oxigen la nivelul creierului.

DA NU

Căderea părului

Căderea unor fire de păr în timpul pieptănatului sau spălatului părului este firească, dar dacă pierdeţi smocuri întregi de păr sau mai mult decât normal, cauza ar putea fi carența de fier. Creşterea nivelului de fier ar putea stopa sau reduce căderea părului12,13.

DA NU

Durerea de cap

Durerile de cap pot apărea dintr-o serie de motive cum ar fi răcelile, deshidratarea sau probleme cu vederea. Durerea de cap repetată poate însă fi şi un semn al carenței de fier 16.

DA NU

susceptibilitate crescută la infecții

Dacă vi se pare că faceți mai multe infecţii decât în mod obişnuit, cum ar fi tusea sau răcelile, s-ar putea să aveţi carență de fier. Organismul dumneavoastră are nevoie de fier pentru a menține funcționarea sistemului imunitar 17.

DA NU

Paloarea

Hemoglobina este un pigment de culoare roşie. Dacă aveți carență (deficit) de fier sângele dumneavoastră poate conţine mai puţină hemoglobină, iar astfel apăreţi mai palid/ă.3 Paloarea se poate întinde pe tot corpul, dar unii oameni recunosc paloarea cel mai uşor pe faţă, pe unghii, mucoasa bucală sau conjunctiva ochilor. Dacă trageţi în jos pleoapa inferioară, culoarea conjunctivei ar trebui să fie de un roşu intens. Dacă în schimb e palidă, de culoarea piersicii sau galbenă, acest lucru poate indica prezenţa deficitului de fier sau a anemiei feriprive.

DA NU

Sindromul picioarelor neliniștite

Sindromul picioarelor neliniştite reprezintă nevoia patologică de a mişca membrele inferioare în repaus, de exemplu în timp ce staţi în pat. Această senzaţie deosebit de deranjantă încetează odată ce vă mişcaţi activ picioarele. E posibil să suferiţi de sindromul picioarelor neliniştite chiar şi în lipsa deficitului de fier, dar dacă prezentaţi deficit de fier probabilitatea apariţiei sindromului picioarelor neliniştite este de nouă ori mai mare comparativ cu populaţia general.10,11

DA NU

Dispneea

În timpul exerciţiului fizic e normal să simţi senzația de lipsă de aer şi bătăi rapide ale inimii4 datorită necesarului crescut de oxigen al organismului. În deficitul de fier, sângele dumneavoastră s-ar putea să nu conţină suficient oxigen pentru ca mușchii să poată efectua activităţi uzuale precum mersul. Organismul dumneavoastră încearcă să compenseze acest lucru prin creşterea frecvenţei respiraţiilor, pentru un aport crescut de oxigen, precum şi prin creşterea frecvenţei cardiace, pentru a ajuta la distribuţia oxigenului în organism.

DA NU

limba dureroasă sau gura uscată

Carența de fier poate afecta suprafaţa limbii, lăsând o senzaţie de durere, aparent fără vreo cauză. Similar, puteţi avea senzaţia neplăcută de uscăciune a gurii, chiar dacă aţi consumat lichide din belşug5.

DA NU
trimiteți