DISCUTAŢI CU MEDICUL DUMNEAVOASTRĂ DESPRE DEFICITUL DE FIER ASOCIAT BOLII INFLAMATORII INTESTINALE (BII)

În cazul în care aţi fost diagnosticat/ă cu BII, vă veţi adresa, probabil, medicului dumneavoastră pentru efectuarea unor controale periodice menite să vă monitorizeze starea de sănătate şi evoluţia simptomelor. Dacă vă simţiţi obosit/ă sau prezentaţi oricare dintre simptomele deficitului de fier, precum paloare, stare de leşin sau palpitaţii, ar fi indicat să vă faceţi o nouă programare sau să discutaţi despre simptomele constatate cu medicul dumneavoastră, la următoarea vizită programată.

Pentru o vizită medicală cât mai reuşită, gândiţi-vă dinainte la informaţiile de care are nevoie medicul pentru a depista cauza simptomelor dumneavoastră. De exemplu, ar fi bine ca medicul să ştie1,2

  • Cum se manifestă în prezent simptomele BII
  • Ce medicamente luaţi
  • Care este calitatea somnului dumneavoastră
  • Câtă mişcare faceţi şi
  • Dacă vă confruntaţi în prezent cu o situaţie stresantă

CE ANALIZE VA INDICA MEDICUL DUMNEAVOASTRĂ PENTRU DEPISTAREA DEFICITULUI DE FIER ŞI A ANEMIEI FERIPRIVE?

În cazul în care suferiţi de BII, faceţi probabil periodic analize de sânge complete.3 Aceste analize pot decela prezenţa anemiei. Pot fi realizate şi alte analize de sânge pentru a depista un eventual deficit de fier. În cazul în care rezultă că aveţi deficit de fier sau anemie şi vi se prescrie tratament, este posibil să vi se facă periodic analize de sânge pentru a verifica dacă apare vreo ameliorare la nivelul celulelor roşii sanguine.

Sunteţi anemic/ă?

Anemia apare atunci când numărul celulelor roşii sanguine sănătoase din sânge este mai mic sau nivelul hemoglobinei este scăzut.4 Hemoglobina transportă oxigenul în sânge, de la plămâni către restul organismului. Medicul dumneavoastră poate verifica dacă sunteţi anemic/ă pe baza unor analize de sânge. Acestea îi permit medicului să afle numărul de celule roşii sanguine şi cantitatea de hemoglobină din sânge.5

Tabelul de mai jos prezintă nivelul de hemoglobină considerat ‘scăzut’ de către medicul dumneavoastră. Valorile limită ce definesc anemia pot varia de la o categorie a populaţiei la alta.

SEX /VÂRSTĂ ANALIZĂ VALORI ORIENTATIVE FOLOSITE DE MEDIC PENTRU DEPISTAREA ANEMIEI
HEMOGLOBINĂ
Bărbaţi > 15 ani Nivelul hemoglobinei pentru definirea anemiei Sub 13 g/dL6
Femei > 15 ani (neînsărcinate) Nivelul hemoglobinei pentru definirea anemiei Sub 12 g/dL6
Femei > 15 ani (însărcinate) Nivelul hemoglobinei pentru definirea anemiei Sub 11 g/dL6

*Valorile orientative şi unităţile furnizate în acest tabel sunt o simplă referinţă, fiind posibil ca medicul dumneavoastră să folosească alte valori orientative sau alte unităţi. Discutaţi rezultatele analizelor cu medicul dumneavoastră.

Suferiţi de deficit de fier?

Medicul dumneavoastră poate recomanda analize de sânge şi pentru depistarea deficitului de fier, fie în cadrul pachetului iniţial de analize, fie în faza de monitorizare. Rezultatele anumitor analize indică medicului dacă aveţi deficit de fier. Printre acestea se numără:

  • TSAT sau saturaţia transferinei, o analiză ce măsoară cantitatea de fier transportată în organism7
  • Feritina serică ce indică starea rezervelor de fier din organism8

Tabelul de mai jos prezintă valorile pe care le poate folosi medicul dumneavoastră pentru a determina dacă suferiţi de deficit de fier.

REZULTAT ANALIZĂ VALORI ORIENTATIVE FOLOSITE DE MEDIC PENTRU DEPISTAREA DEFICITULUI DE FIER
Feritină serică < 30 (pacienţi cu BII în remisie)
< 100 (pacienţi cu puseu de BII)9
Saturaţia transferinei (TSAT) < 20%10

*Valorile orientative şi unităţile furnizate în acest tabel sunt o simplă referinţă, fiind posibil ca medicul dumneavoastră să folosească alte valori orientative sau unităţi. Discutaţi rezultatele analizelor cu medicul dumneavoastră.

În funcţie de rezultatele analizelor de sânge, medicul dumneavoastră vă poate pune diagnosticul de deficit de fier sau anemie feriprivă. De asemenea, va putea discuta cu dumneavoastră despre opţiunile terapeutice disponibile.

Pentru mai multe informații vă rugăm adresați-vă medicului sau farmacistului dumneavoastră.