Chestionar privind starea de oboseală

Chestionar privind starea de oboseală

Calculați-vă scorul fatigabilității/oboselii cronice

Oricine se poate simți obosit din când în când, dar dacă sunteți obosiți zi de zi, ar putea fi din cauza fatigabilității/oboselii cronice. Răspunzând la chestionarul simplu de mai jos puteți să fiți de ajutor medicului dumneavoastră în a evalua dacă suferiți sau nu de fatigabilitate. Completarea chestionarului nu ar trebui să dureze mai mult de 3 minute.

Cum să folosiți chestionarul
Medici din toată lumea utilizează chestionarul FACIT-F pentru evaluarea gradului de oboseală. Răspunsurile dumneavoastră vă vor ajuta pe dumneavoastră și pe medicul curant să înțelegeți felul în care se manifestă oboseala și cum vă poate aceasta afecta viața.

Câteva sfaturi utile:

 • Fiecare întrebare vă cere să spuneți cum vă simțiți pe o scală.
 • Citiți fiecare întrebare cu atenție, unele fiind cu formulare pozitivă (de ex „am energie”) și altele cu formulare negativă („mă simt obosit/ă”)
 • Pe baza răspunsurilor dumneavoastră la întrebări se calculează un scor total al oboselii/fatigabilității, pe care îl puteți discuta cu medicul dumneavoastră.

Confidențialitate
Nu cerem detalii personale în acest chestionar, iar răspunsurile dumneavoastră nu vor fi înregistrate în sistem. Dacă preferați să nu introduceți on-line informațiile, puteți să printați chestionarul și să îl folosiți dumneavoastră.

spune-mi mai multe

Să începem

Chestionarul privind starea de oboseală

Evaluați-vă oboseala – ar putea fi fatigabilitate/oboseală cronică?
Mai jos găsiți o listă cu declarații considerate importante, ale altor persoane cu oboseală cronică. Vă rugăm încercuiți/bifați un singur număr pe un rând/pe linie indicând răspunsul care descrie situația din ultimele 7 zile.

Vă mulțumim pentru completarea Chestionarului privind starea de oboseală

Scorul dumneavoastră de oboseală cronică/fatigabilitate reprezintă scorul total calculat din răspunsurile date de dumneavoastră. Un scor mai mare poate indica un grad mic de oboseală și că vă simțiți mai bine. 52 este scorul maxim posibil și sugerează un grad scăzut de oboseală. Zero reprezintă cel mai mic scor posibil.

Vă mulțumim pentru completarea Chestionarului privind starea de obosealăScorul fatigabilității/oboselii cronice se calculează astfel:
Pentru toate întrebările înafară de 7 și 8, inversăm scorul obținut din chestionar, astfel încât 4 (foarte mult) este calculat ca zero puncte, iar 0 (deloc) este calculat ca patru puncte). Adunăm scorurile și obținem un număr până la 52, unde un scor de 52 sugerează gradul cel mai mic de oboseală.
Tell Me More

Vă rugăm răspundeți la minim zece întrebări.

x
Deloc
Puţin
Întrucâtva
Destul de
Foarte
 1. Mă simt extenuat(ă)
  0
  1
  2
  3
  4
 2. Mă simt foarte slăbit(ă)
  0
  1
  2
  3
  4
 3. Mă simt apatic(ă) („stors”/„stoarsă”)
  0
  1
  2
  3
  4
 4. Mă simt obosit(ă)
  0
  1
  2
  3
  4
 5. Am probleme să mă apuc de ceva pentru că sunt obosit(ă)
  0
  1
  2
  3
  4
 6. Am probleme să termin ceea ce fac pentru că sunt obosit(ă)
  0
  1
  2
  3
  4
 7. Am energie
  0
  1
  2
  3
  4
 8. Sunt în stare să mă ocup de activităţile mele obişnuite
  0
  1
  2
  3
  4
 9. Am nevoie să dorm în timpul zilei
  0
  1
  2
  3
  4
 10. Sunt prea obosit(ă) să mănânc
  0
  1
  2
  3
  4
 11. Am nevoie de ajutor ca să-mi desfăşor activităţile mele obişnuite
  0
  1
  2
  3
  4
 12. Mă simt frustrat(ă) pentru că sunt prea obosit(ă) să fac lucrurile pe care vreau să le fac.
  0
  1
  2
  3
  4
 13. Trebuie să-mi limitez activitatea socială pentru că sunt obosit(ă)
  0
  1
  2
  3
  4
Mai puțin obosit/ă
Mai mult obosit/ă

Rețineți că un scor de 52 sugerează o oboseală redusă iar un scor de 0 oboseala cea mai puternică.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre rezultate.

Acest chestionar este gândit pentru a vă ajuta să evaluați nivelul dumneavoastră de oboseală cronică și să vă ajute să îi explicați medicului cum oboseala vă afectează viața.

Chiar dacă scorul la chestionar este mare, mic sau mediu, dacă sunteți îngrijorat/ă cu privire la cât de obosit/ă vă simțiți, este important să discutați acest aspect cu medicul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră este persoana cea mai potrivită pentru a evalua complet oboseala dumneavoastră cronică, precum și cauza/cauzele acesteia. Când mergeți la medic este important să menționați orice problemă medicală pe care o aveți de mult timp, care ar putea contribui la oboseala dumneavoastră.

Evaluați-vă oboseala săptămânal.
Puteți urmări cum se modifică nivelul dumneavoastră de oboseală în timp, completând în fiecare săptămână acest chestionar care durează 3 minute . Aceasta vă va ajuta să vedeți de ce evenimente se leagă oboseala în viața dumneavoastră și i-ar putea fi medicului dumneavoastră de folos pentru a înțelege mai bine ce ar putea să vă genereze oboseala.

Cum se calculează scorul fatigabilității/oboselii cronice.
Scorul fatigabilității/oboselii cronice se calculează astfel:

 • Pentru toate întrebările înafară de 7 și 8, inversăm scorul obținut din chestionar, astfel încât 4 (foarte mult) este calculat ca zero puncte, iar 0 (deloc) este calculat ca patru puncte).
 • Adunăm scorurile și obținem un număr până la 52, unde un scor de 52 sugerează gradul cel mai mic de oboseală.