CE ESTE CARENȚA DE FIER?

CE ESTE CARENȚA DE FIER?

Fierul este un element nutritiv esenţial pentru organismul dumneavoastră, obținut din alimentaţie. Acesta este necesar atât pentru sănătatea mentală şi fizică, cât şi pentru păstrarea rezervelor energetice. Uneori necesarul de fier al organismului depăşeşte aportul, iar acest lucru poate conduce la deficitul de fier. Lipsa de fier este cauza multor simptome, între care oboseala, ameţeala şi senzația de lipsă de aer. Dacă prezentaţi astfel de simptome, este important să consultaţi medicul pentru ca acesta să investigheze cauza lor. Dacă testele indică niveluri scăzute de fier, medicul ar putea să vă recomande tratament cu fier.

Pentru mai multe informaţii despre cum apare carența de fier, simptomele sale şi posibile opţiuni de tratament, daţi click pe link-urile cu informaţii pentru pacienţi. 

Învăţaţi despre carența de fier

Organismul dumneavoastră are nevoie de fier pentru a produce energie şi pentru o mai bună dispoziţie şi capacitate de concentrare. În mod normal există un echilibru între aportul de fier din alimentaţie şi necesarul organismului dumneavoastră. Totuşi, există multe căi de instalare a carenței de fier, de pildă prin pierderi de sânge ori dacă aportul alimentar de fier este insuficient. Între altele, acest fapt poate conduce la fatigabilitate-oboseală cronică, pe care o resimţiţi ca pe o senzaţie de “apatie”, de “sfârşeală” ori “supărare”. Alte semne ale deficitului de fier includ paloarea, senzaţia de frig, ameţeala şi pofta de a mânca lucruri necomestibile

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră

Dacă v-aţi simţit recent obosit sau prezentaţi orice alt semn de deficit de fier precum paloare, ameţeală sau palpitaţii, ar fi bine să vorbiţi cu medicul dumneavoastră. S-ar putea să aveţi deficit de fier, dar simptomele dumneavoastră pot fi cauzate şi de alte afecţiuni.
Pentru a profita la maxim de pe urma vizitei la doctor, ar fi bine să vă gândiţi la informaţiile de care doctorul ar putea avea nevoie pentru a afla cauza simptomelor dumneavoastră. Această secţiune punctează aspectele pe care le-aţi putea menţiona medicului dumneavoastră.
Pentru mai multe informații vă rugăm adresați-vă medicului sau farmacistului dumneavoastră.

Vă simţiţi “mai mult decât doar obosit/ă”?

Cu toţii suntem obosiţi din când în când, dar dacă sunteţi epuizat/ă zi de zi, s-ar putea să suferiţi de fatigabilitate/oboseală cronică. Ar fi util să vă analizați stilul de viaţă, factorii de stres cotidian şi solicitările zilnice şi să aflaţi dacă există ceva ce ar putea să vă facă să vă simţiţi mai viguroşi, mai energici. În caz de oboseală cronică puteţi avea o senzaţie de epuizare fizică şi mentală şi să fiţi lipsit/ă de energie mai multe zile pe săptămână, chiar dacă nu aţi întreprins activităţi deosebit de istovitoare. Există multe cauze ale fatigabilităţii, inclusiv deficitul de fier. Vorbiţi-i medicului dumneavoastră despre starea de oboseală susţinută ce vă încearcă şi utilizaţi Chestionarul privind Oboseala pentru a vă urmări starea de oboseală.