DE CE SUNT EXPUSE RISCULUI DE DEFICIT DE FIER PERSOANELE CARE SUFERĂ DE CANCER?

Deficitul de fier vă poate provoca o stare de extenuare chiar şi atunci când sunteţi în formă maximă – cu atât mai mult atunci când urmaţi un tratament împotriva cancerului.

Atât cancerul, cât şi anumite tratamente pentru cancer pot duce la apariţia anemiei, a deficitului de fier sau a ambelor afecţiuni. Anemia apare atunci când nu aveţi suficiente celule roşii sanguine sănătoase care să transporte cantitatea normală de oxigen în organism. Aproximativ 40% dintre pacienţii bolnavi de cancer prezintă anemie în momentul diagnosticării cu cancer şi peste 60% dintre ei dezvoltă această afecţiune cel puţin o dată în primele şase luni de la diagnosticare.1 O posibilă cauză a anemiei este deficitul de fier, iar în jur de 30% - 45% dintre persoanele care suferă de cancer, indiferent de tipul acestuia, au deficit de fier.1

Care este relaţia dintre cancer şi deficitul de fier?

Deficitul de fier asociat cancerului are la bază numeroase cauze, iar unele dintre acestea depind de tipul de cancer. 

 • În cazul în care suferiţi de cancer gastrointestinal sau colorectal, este posibil să aveți pierderi de sânge şi, implicit, de fier din cauza hemoragiilor interne şi să nu puteți să urmaţi un regim alimentar bogat în fier.1
 • Unele tipuri de cancer ginecologic, precum cel ovarian sau cel de col uterin, pot provoca pierderi de sânge mai mari decât este normal.
 • Cancerul ce se dezvoltă în măduva osoasă (denumit mielom) sau se răspândeşte la nivelul acesteia (printr-un proces denumit metastază) poate ocupa spaţiul din măduva osoasă în care, în mod normal,  se produc celulele roşii sanguine, întrerupând acest proces.1
 • Inflamaţia cronică poate însoţi orice tip de cancer, putând duce la anemie prin blocarea procesului de eliberare a fierului din depozitele organismului.  Aceasta reduce cantitatea de fier disponibilă pentru producerea de noi celule roşii sanguine.2

Anemia indusă de chimioterapie

Chimioterapia poate, de asemenea, să împiedice sinteza de celule roşii sanguine la nivelul măduvei osoase, efect ce se poate agrava în urma ciclurilor repetate de chimioterapie.2 Pentru a combate anemia pe parcursul chimioterapiei, este posibil să vi se administreze agenţi de stimulare a eritropoiezei (ASE), o formă injectabilă de eritropoietină. Aceste tratamente funcţionează prin transmiterea unui semnal de producere a celulelor roşii sanguine, ceea ce permite creşterea numărului de celule roşii sanguine la nivelul măduvei osoase.3 Pentru un tratament cu ASE cât mai eficient, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente cu fier. Astfel, se asigură că deţineţi suficient fier pentru producerea hemoglobinei necesare noilor celule roşii sanguine.1 ASE şi terapiile pe bază de fier vă pot ajuta să nu vă mai simţiţi atât de obosit/ă în timpul tratamentului împotriva cancerului şi vă pot ameliora starea generală.

Este posibil ca, odată cu terminarea tratamentului, nivelul fierului să revină la normal. În același  timp, s-ar putea să aveţi nevoie de o cantitate suplimentară de fier pentru a vă simţi mai bine. Astfel, se poate prescrie fier administrat pe cale orală sau intravenoasă. Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă aveţi preocupări legate de boala canceroasă de care suferiţi, de tratamentul urmat sau dacă manifestaţi oricare dintre semnele precoce ale deficitului de fier, precum fatigabilitate persistentă, stare de slăbiciune, dureri de cap sau iritabilitate.

SEMNE PRECOCE  ALE DEFICITULUI DE FIER ASOCIAT CANCERULUI

Unul dintre principalele simptome ale deficitului fier este fatigabilitatea, o formă mai gravă de oboseală. În cazul în care suferiţi de fatigabilitate, vă puteţi simţi extenuat/ă din punct de vedere fizic şi psihic şi lipsit/ă de energie mai multe zile pe săptămână, chiar dacă nu aţi desfăşurat nicio activitate fizică obositoare.4 Este posibil să fiţi prea epuizat/ă pentru a vă ocupa de sarcinile cotidiene obişnuite, cum ar fi îmbrăcatul sau cumpărăturile, simţindu-vă adesea prea obosit/ă pentru a petrece timp cu prietenii ori familia.

Fatigabilitatea este un binecunoscut simptom al cancerului şi un efect al tratamentelor împotriva acestei boli, 5 prin urmare în cazul în care vă simţiţi extenuat/ă, este important să discutaţi cu medicul dumneavoastră pentru a afla cauza acestei stări. Reţineţi că, în cazul în care fatigabilitatea dumneavoastră se datorează deficitului de fier, acesta poate fi tratat, iar medicul vă poate recomanda cel mai potrivit tratament.

Există numeroase alte semne ce pot indica prezenţa deficitului de fier sau a anemiei feriprive. Acestea includ:

 • Paloare6
 • Lipsă de aer şi tahicardie 7
 • Dureri la nivelul limbii sau senzaţia de uscăciune a gurii 8
 • Crăpături în colţul gurii9
 • Ulcere bucale10
 • Intoleranţă la frig sau mâini şi picioare reci11
 • Poftă de substanţe nealimentare (pica- /pagofagie)12,13
 • Sindromul picioarelor neliniştite (SPN)14,15
 • Căderea părului16,17
 • Unghii fragile18 sau concave19
 • Dureri de cap20
 • Susceptibilitate crescută la infecţii21
 • Ameţeală,22 iritabilitate23 şi lipsă de concentrare24

Consultaţi Lista simptomelor  pentru a înţelege ce implică fiecare dintre acestea.

Pe lângă fatigabilitate, unele efecte secundare ale chimioterapiei pot coincide cu anumite simptome ale deficitului de fier, de exemplu starea de slăbiciune, ulcerele bucale şi dispoziţia schimbătoare.25 Prin urmare, este important să discutaţi cu medicul dumneavoastră oncolog despre toate simptomele pe care le aveți , pentru ca acesta să identifice cauza.

DISCUTAŢI CU MEDICUL DUMNEAVOASTRĂ: DEFICITUL DE FIER ŞI CANCERUL

În cazul în care aţi fost diagnosticat/ă cu cancer, vă adresaţi probabil oncologului dumneavoastră pentru efectuarea unor controale periodice menite să vă monitorizeze starea de sănătate şi evoluţia simptomelor. Probabil, efectuaţi periodic şi analize de sânge pentru depistarea unei eventuale anemii.

Dacă vă simţiţi obosit/ă sau prezentaţi oricare dintre simptomele deficitului de fier, precum paloare, stare de leşin sau ritm cardiac accelerat, ar fi indicat să vă faceţi o nouă programare sau să discutaţi despre aceste simptome cu medicul dumneavoastră, cu ocazia următoarei vizite programate. Pentru o vizită medicală cât mai reuşită, gândiţi-vă dinainte la informaţiile de care are nevoie medicul pentru a depista cauza simptomelor dumneavoastră.

Dacă analizele precedente au arătat că sunteţi anemic/ă, este posibil să fi urmat deja un tratament cu agenţi de stimulare a eritropoiezei (ASE) în vederea creşterii producţiei de celule roşii sanguine. Pentru ca terapia cu ASE să fie cât mai eficientă, s-ar putea să vi se fi administrat o cantitate suplimentară de fier.1 În cazul în care urmaţi un tratament cu ASE dar manifestaţi în continuare o stare de epuizare sau ameţeală ori prezentaţi oricare dintre simptomele anemiei feriprive, discutaţi cu oncologul dumneavoastră, care va efectua noi analize şi vă va putea recomanda cel mai potrivit tratament.