Boala Inflamatorie Intestinală

Boala Inflamatorie Intestinală

De ce sunteți expus/ă riscului?

Boala inflamatorie intestinală (BII) se referă la o serie de afecţiuni cronice care provoacă inflamarea tractului gastrointestinal (a intestinului subţire şi a celui gros) în urma unei reacţii autoimune. Cele mai frecvente forme de BII sunt boala Crohn şi colita ulcerativă (CU). În cazul în care suferiţi de o formă de BII, sunteţi expus/ă riscului apariţiei deficitului de fier. În plus, aproximativ 36%–76% dintre persoanele cu BII dezvoltă anemie feriprivă. Acest lucru se datorează faptului că BII provoacă hemoragie intestinală cronică şi reduce absorbţia de fier alimentar. BII poate presupune şi evitarea anumitor alimente bogate în fier care agravează simptomele bolii.

Semne precoce

Pe lângă fatigabilitate, dureri de cap şi iritabilitate, simptome frecvente ale deficitului de fier, mai există câteva alte semne şi simptome. Puteţi manifesta unul sau mai multe dintre acestea în acelaşi timp. Aceste simptome pot afecta diverse părţi ale corpului dumneavoastră şi includ paloare, lipsă de aer, tahicardie, dureri la nivelul limbii, pofta de substanțe necomestibile, sindromul picioarelor neliniştite şi unghii concave. Intraţi pe link-ul următor pentru a accesa descrierea detaliată a semnelor deficitului de fier şi consultaţi Lista simptomelor pentru a afla cum afectează deficitul de fier diferite părţi ale corpului.

Discutați cu medicul dumneavoastră

În cazul în care aţi fost diagnosticat/ă cu BII, vă adresaţi probabil medicului dumneavoastră pentru efectuarea unor controale periodice. Dacă vă simţiţi obosit/ă sau prezentaţi orice alte semne ale deficitului de fier, precum paloare, stare de leşin sau tahicardie, ar fi indicat să discutaţi cu medicul dumneavoastră despre simptomele pe care le aveți şi deficitul de fier. Este indicat să vă gândiţi la informaţiile de care are nevoie medicul pentru a depista cauza simptomelor dumneavoastră. Medicul dumneavoastră poate recomanda unele analize de sânge ca să verifice nivelul de fier înainte de a sugera un tratament în vederea îmbunătăţirii acesteia. În această secţiune, discutăm şi despre rezultatele analizelor şi posibilele opţiuni terapeutice.

Opțiuni terapeutice

Odată ce medicul dumneavoastră a constatat simptomele manifestate şi a verificat rezultatele analizelor de sânge, va putea confirma prezenţa deficitului de fier sau a anemiei feriprive şi vă va putea recomanda tratamentul cel mai potrivit în cazul dumneavoastră.

Mărturiile pacienților

„Chiar dacă dormeam 12 ore sau lucram săptămâni întregi doar câteva ore pe zi, tot nu mă simţeam odihnit sau energic. Am discutat cu medicul meu, care mi-a recomandat o serie de analize de sânge și a rezultat că sunt anemic din cauza deficitului de fier. Medicul mi-a explicat că probabil am pierdut mult fier în urma sângerărilor de dinainte şi după operaţie.”