DE CE SUNT EXPUSE RISCULUI DE DEFICIT DE FIER PERSOANELE CU BOALĂ CRONICĂ DE RINICHI (Bcr)?

În cazul în care aţi fost diagnosticat/ă cu boală cronică de rinichi (BCR), sunteţi mai expus/ă riscului de anemie. Deficitul de fier poate favoriza apariţia anemiei.

Boala cronică de rinichi se manifestă prin afectarea rinichilor sau încetinirea funcţiei renale timp de cel puţin trei luni.1 Poate fi cauzată de numeroşi factori, cum ar fi hipertensiunea sau diabetul. Medicul vă poate spune care este stadiul BCR în cazul dumneavoastră, pe o scală de la 1 la 5, stadiul 5 fiind cel mai grav. Stadiul bolii dumneavoastră se măsoară cu ajutorul unui parametru denumit rata de filtrare glomerulară sau RFG. Valorile mai scăzute ale RFG indică un stadiu mai avansat al BCR şi necesitatea unui tratament mai intens pentru ameliorarea funcţiei renale reduse.

Odată cu avansarea stadiului BCR creşte riscul de apariţie a anemiei. Anemia se instalează atunci când celulele roşii sanguine conţin insuficientă hemoglobină pentru a transporta cantitatea normală de oxigen în organism. Aproape toţi pacienţii cu BCR stadiul 5 sunt anemici.2

În cazul anemiei asociate BCR, una dintre cauze poate fi deficitul de fier. Până la jumătate dintre persoanele ce suferă de BCR în stadiile 2-5 prezintă o anumită formă de deficit de fier.3 În cazul BCR, deficitul de fier se instalează atunci când apare un dezechilibru între necesarul de fier şi fierul disponibil în organism. Acest lucru se poate datora:

 • Pierderilor de sânge (şi, implicit, de fier) înregistrate în urma:
  • Analizelor de sânge frecvente4
  • Dializei, dacă boala dumneavoastră este într-un stadiu atât de avansat4
 • Aportului mai redus de fier, datorat:
  • Consumului limitat de alimente bogate în fier3
  • Absorbţiei scăzute a fierului din alimente în sânge5

Dacă suferiţi de BCR, este posibil să dezvoltaţi şi o formă de anemie denumită ‘anemie indusă de boli cronice’. Inflamaţia asociată frecvent anemiei induse de boli cronice poate provoca un deficit de fier din cauza absorbţiei scăzute a fierului din tractul gastrointestinal sau a eliberării reduse a fierului din depozitele de fier.5

Tratamentul cu un agent de stimulare a eritropoiezei (ASE)

Puteţi dezvolta deficit de fier şi dacă urmaţi un tratament cu un agent de stimulare a eritropoiezei (ASE).

Rinichii au, printre altele, rolul de a produce hormonul eritropoietină, care stimulează sinteza de celule roşii sanguine la nivelul măduvei osoase.5 În cazul în care suferiţi de BCR, este posibil ca rinichii dumneavoastră să nu producă suficientă eritropoietină, putându-se astfel instala anemia. În vederea tratării anemiei, vi se poate administra un agent de stimulare a eritropoiezei (ASE)2.  Asemenea eritropoietinei produse de rinichii sănătoşi, ASE transmit măduvei osoase semnalul de a produce şi de a multiplica celulele roşii sanguine în organism.5 Cum fierul este esenţial în producerea unor celule roşii sanguine sănătoase, ASE pot epuiza rapid rezervele de fier din organism, provocând un deficit de fier.5  Din acest motiv, s-ar putea să aveţi nevoie  să primiți  fier astfel încât să deţineţi o cantitate suficientă pentru sinteza de hemoglobină în noile celule roşii sanguine.6

Tratarea anemiei şi a deficitului de fier cu ajutorul unui ASE şi a fierului (administrat pe cale orală sau în formă injectabilă) ar trebui să vă ajute să vă simţiţi mai puţin obosit/ă şi să vă amelioreze starea generală. Medicii caută să trateze anemia deoarece aceasta poate duce la agravarea bolii renale şi poate creşte riscul apariţiei insuficienţei cardiace sau a altor probleme cardiovasculare.3

Deficitul de fier şi hemodializa

Atât deficitul de fier, cât şi anemia sunt afecţiuni întâlnite adesea în rândul pacienţilor supuşi hemodializei, din cauza pierderilor de sânge în filtrul de dializă, a analizelor de sânge frecvente şi a sângerării la locul de acces al hemodializei şi în alte părţi ale corpului, inclusiv la nivelul tractului gastrointestinal.4

Dacă faceţi dializă, medicul dumneavoastră vă monitorizează probabil nivelul de fier, însă în cazul în care aveţi nelămuriri legate de deficitul de fier, BCR sau tratamentul urmat, este important să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau asistentei responsabile de dializă.

SEMNE PRECOCE ALE DEFICITULUI DE FIER ASOCIAT BCR

Unul dintre principalele simptome ale deficitului de fier este fatigabilitatea, o formă mai gravă de oboseală. În cazul în care suferiţi de fatigabilitate, vă puteţi simţi extenuat/ă din punct de vedere fizic şi psihic şi lipsit/ă de energie mai multe zile pe săptămână, chiar dacă nu aţi desfăşurat nicio activitate fizică obositoare.7 Este posibil să fiţi prea epuizat/ă pentru a vă ocupa de sarcinile cotidiene obişnuite, cum ar fi îmbrăcatul sau cumpărăturile, simţindu-vă adesea prea obosit/ă pentru a petrece timp cu prietenii ori familia.

Fatigabilitatea este un binecunoscut simptom al anemiei şi al BCR,8 prin urmare în cazul în care prezentaţi o astfel de stare, este important să discutaţi cu medicul dumneavoastră pentru a afla cauza acesteia. Reţineţi că, în cazul în care fatigabilitatea dumneavoastră se datorează deficitului de fier, acesta poate fi tratat, iar medicul vă poate recomanda cel mai potrivit tratament.

Există numeroase alte semne ce pot indica prezenţa deficitului de fier sau a anemiei feriprive. Acestea includ:

 • Ameţeală,9 iritabilitate10 şi dificultăţi de concentrare11
 • Paloare12
 • Lipsă de aer şi tahicardie13
 • Dureri la nivelul limbii sau senzaţia de uscăciune a gurii14
 • Intoleranţă la frig15 sau dureri de cap severe 16

Consultaţi Lista  simptomelor pentru a accesa simptomele deficitului de fier şi pentru a înţelege ce implică fiecare dintre acestea.

Există numeroase afecţiuni care prezintă simptome asemănătoare deficitului de fier, prin urmare este important să discutaţi cu medicul dumneavoastră despre toate simptomele pe care le aveți, pentru ca acesta să identifice cauza .

DISCUTAŢI CU MEDICUL DUMNEAVOASTRĂ

În cazul în care aţi fost diagnosticat/ă cu BCR, vă adresaţi probabil medicului dumneavoastră pentru efectuarea unor controale periodice menite să vă monitorizeze starea de sănătate şi evoluţia simptomelor. Dacă vă simţiţi obosit/ă sau prezentaţi oricare dintre simptomele deficitului de fier precum paloare, stare de leşin sau tahicardie, ar fi indicat să vă faceţi o nouă programare sau să discutaţi cu medicul dumneavoastră despre simptomele pe care le aveți, cu ocazia următoarei vizite programate. Pentru o vizită medicală cât mai reuşită, gândiţi-vă dinainte la informaţiile de care are nevoie medicul pentru a depista cauza simptomelor dumneavoastră.

Dacă rezultă că aveţi deficit de fier, medicul vă va putea recomanda cel mai potrivit tratament. Acesta poate varia în funcţie de nivelul deficitului de fier, de prezenţa anemiei şi de tratamentul administrat pentru BCR.

Pentru mai multe informații vă rugăm adresați-vă medicului sau farmacistului dumneavoastră.