DE CE SUNT EXPUSE RISCULUI DE DEFICIT DE FIER PERSOANELE CU BOALă CELIACă?

Boala celiacă şi deficitul de fier se manifestă adesea concomitent. Boala celiacă creşte riscul instalării deficitului de fier1, medicii depistând uneori deficitul de fier înaintea diagnosticării bolii celiace.2

Care este relația dintre boala celiacă şi deficitul de fier şi cum pot menține persoanele cu boală celiacă un nivel normal de fier?

Boala celiacă este o afecţiune în cadrul căreia sistemul imunitar atacă intestinele atunci când consumaţi gluten, ce se găseşte în grâu, orz şi secară.3 Aceasta provoacă inflamaţii şi, uneori, leziuni la nivelul peretului intestinului subţire.3 Potrivit estimărilor, 1% din populaţie suferă de boală celiacă.1

În cazul în care prezentaţi inflamaţii sau leziuni intestinale din cauza bolii celiace, elementele nutritive precum fierul, acidul folic şi vitamina B12 pot fi insuficient absorbite din alimente în sânge.1 În ceea ce priveşte fierul, se poate instala deficitul de fier şi anemia feriprivă (AF). Pe lângă absorbţia redusă de fier din alimente, boala celiacă poate provoca şi hemoragii la nivelul tractului gastrointestinal.1 În urma acestora, organismul pierde o cantitate de fier mai mare decât cea normală, ceea ce poate duce la apariţia deficitului de fier.

Riscul instalării deficitului de fier este mai ridicat în cazul în care aveți boală celiacă şi în acelaşi timp sunteți:

  • Însărcinată1, deoarece necesarul de fier al organismului dumneavoastră creşte în timpul sarcinii
  • Vegetarian/ă, deoarece organismul dumneavoastră absoarbe mai greu fierul din surse vegetale decât cel din carne, sau
  • Aveţi ciclu abundent, ceea ce provoacă pierderea unei cantităţi de fier mai mari la nivelul organismului dumneavoastră.

O alimentaţie fără gluten poate contribui la îmbunătăţirea  nivelurilor de fier, dar s-ar putea să aveţi nevoie şi de administrarea unui supliment pentru creşterea nivelului fierului în organism.1 Dacă vă îngrijorează starea dumneavoastră de sănătate sau prezentaţi oricare dintre semnele precoce ale deficitului de fier precum fatigabilitate, stare de slăbiciune, dureri de cap sau iritabilitate, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

SEMNE PRECOCE ALE DEFICITULUI DE FIER ASOCIAT BOLII CELIACE

Unul dintre principalele simptome ale deficitului fier este fatigabilitatea, o formă mai gravă de oboseală. În cazul în care suferiţi de fatigabilitate, vă puteţi simţi extenuat/ă din punct de vedere fizic şi psihic şi lipsit/ă de energie mai multe zile pe săptămână, chiar dacă nu aţi desfăşurat nicio activitate fizică obositoare.4 Este posibil să fiţi prea epuizat/ă pentru a vă ocupa de sarcinile cotidiene obişnuite, cum ar fi îmbrăcatul sau cumpărăturile, simţindu-vă adesea prea obosit/ă pentru a petrece timp cu prietenii ori familia.

Fatigabilitatea este un binecunoscut simptom al bolii celiace,3 prin urmare în cazul în care prezentaţi o astfel de stare, este important să discutaţi cu medicul dumneavoastră pentru a afla cauza acesteia.

Există numeroase alte semne ce pot indica prezenţa deficitului de fier sau a anemiei feriprive. Acestea includ:

  • Ameţeală,5 iritabilitate6 şi lipsa de concentrare7
  • Paloare8
  • Lipsă de aer şi tahicardie9
  • Dureri la nivelul limbii sau senzaţia de uscăciune a gurii10
  • Intoleranţă la frig sau mâini şi picioare reci11
  • Dureri de cap12

Consultaţi Lista simptomelor pentru a accesa lista completă a simptomelor deficitului de fier şi pentru a înţelege ce implică fiecare dintre acestea.

Pe lângă fatigabilitate, boala celiacă şi deficitul de fier au unele simptome comune, de exemplu sindromul picioarelor neliniştite13 şi căderea părului.3 Prin urmare, este important să discutaţi cu medicul dumneavoastră despre toate simptomele pe care le aveți.

DISCUTAŢI CU MEDICUL DUMNEAVOASTRĂ: BOALA CELIACĂ

În cazul în care aţi fost diagnosticat/ă cu boală celiacă, vă adresaţi probabil medicului dumneavoastră pentru efectuarea unor controale periodice menite să vă monitorizeze starea de sănătate şi evoluţia simptomelor. Dacă vă simţiţi obosit/ă sau prezentaţi oricare dintre simptomele deficitului de fier, precum paloare, stare de leşin sau ritm cardiac accelerat, ar fi indicat să vă faceţi o nouă programare sau să discutaţi cu medicul dumneavoastră despre simptomele pe care le aveți, cu ocazia următoarei vizite programate. Pentru o vizită medicală cât mai reuşită, gândiţi-vă dinainte la informaţiile de care are nevoie medicul pentru a depista cauza simptomelor dumneavoastră.

Pentru mai multe informații vă rugăm adresați-vă medicului sau farmacistului dumneavoastră.